Waarschuwing voor vacaturefraude! Lees meer

Projob

Propageren van de welzijnseconomie. Wat een geweldig nieuws!

Van winstmaximalisatie maar naar welzijnsmaximalisatie!

Wat ben ik blij met het artikel van dinsdag in de Volkskrant van Jeroen Jansen over de oproep om geld vrij te maken voor de gezondheidsrevolutie. Uiteraard voor de gehele bevolking maar wat mij betreft ook in het bijzonder voor de levensfase van de werkende vrouw waarin de overgang een rol speelt. Een voor mij belangrijk topic op onze arbeidsmarkt en helaas nog sterk onderschat door ondernemend Nederland.

Programma vanuit unieke driehoek

Al bijna 5 jaar ben ik samen met mijn collega’s Marieke Verhagen en Alette Mulder op pad om het bewustzijn te vergroten over het belang van aandacht voor deze groep vrouwen. Hiervoor geven wij presentaties, workshops en trainingen. Door onze unieke combinatie van een arbeidsmarktdeskundige, voeding- en hormoondeskundige en leefstijl- / loopbaancoach professional, werken wij vanuit deze driehoek aan meer zelfregie van de vrouwen, kennis ontwikkeling van hormonen en voeding en versterken van de veerkracht. Deze interventies zijn zowel voor medewerkers als voor leidinggevenden. Deze laatste groep krijgt van ons inzicht over de levensfase en gesprekstechnieken aangereikt om professioneel het gesprek aan te gaan met de medewerkster.

Streven naar welzijnsmaximalisatie in plaats van winstmaximalisatie

Voor de uitbraak van het Corona virus zaten onze agenda’s een paar maanden vooruit vol met opdrachten bij bedrijven die gelukkig het belang in hebben gezien van een deskundige begeleiding op de bewuste levensfase. Helaas ging medio maart alles uit onze agenda’s. Wij kregen toen tijd voor verdere ontwikkeling van ons Levensfase Plus programma en kunnen inmiddels een groot deel van het programma online verzorgen. Als arbeidsmarktdeskundige doe ik al jaren een oproep om de 100 miljard die wij uitgeven aan zorgkosten en slechts 4 miljard aan preventie ter discussie te stellen. Met mijn eigen onderneming streef ik allang niet meer naar winstmaximalisatie maar naar welzijnsmaximalisatie. Ook fijn dat de journalist van de Volkskrant ons nu wakker maakt voor de welzijnseconomie! Wat een prachtige kans hebben we nu om hier actief mee aan de slag te gaan en dan zeker voor de eerder door mij genoemde groep vrouwen.

Belangrijke groep werkende vrouwen

In de afgelopen maanden zullen veel vrouwen uit de levensfase waarin de overgang een rol speelt een verzwaring hebben ervaren van hun rol als moeder, dochter, zuster, partner/echtgenote, vriendin, collega. De stress-gevoelens die hierbij een rol spelen komen in veel gevallen boven op de emoties die tijdens de levensfase van de overgang ook een dominante rol kunnen spelen. Denk hierbij aan onzekerheid, onbalans in emoties, slapeloosheid, concentratieverlies etc. Plots moesten we allemaal thuis werken alsof het de gewoonste zaak van de wereld is met kinderen om je heen, de hele dag samen thuis met je partner, uit je regelmaat en los van de bekende sociale contacten op de werkvloer. Ook de onzekerheid of je baan nog wel blijft bestaan, of die van je partner, speelt bij veel mensen een rol. Al met al veel redenen om aandacht te hebben voor het blijvend vitaal houden van je medewerkers en wat ons betreft helemaal de groep van rond de 2 miljoen werkende vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Belangrijk voor de arbeidsmarkt? JA! Belangrijk voor de economie? JA! Belangrijk voor hun eigen positie in de samenleving / maatschappij? JA! 

Meer aandacht voor preventie

Nu we weer langzaamaan terugkeren op de werkvloer is dit het juiste moment om de draad weer op te pakken, want hoe komen deze medewerksters terug op de vloer, wat hebben zij ervaren in de afgelopen maanden, wat is hun idee over de toekomst en hoe pakken zij hun leven weer op. Voor de groep vrouwen in de levensfase van de overgang hoop ik dat er meer nagedacht gaat worden over het inzetten van programma’s door ondernemend Nederland en in de politiek een gezond debat gevoerd gaat worden over hoe wij zo snel mogelijk meer geld gaan vrijmaken voor preventie voor het bevorderen en behouden van gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen, toch? En dat geldt natuurlijk voor álle werknemers van Nederland.