Dear website visitor, please stay alert for scammers pretending to be Projob on social media and other communication channels. More info

Projob

Interview cleo hooyer

Cleo Hooyer

Cleo Hooyer is Loopbaancoach en trainer. Cleo is gespecialiseerd in werkgeluk, loopbaanadviestrajecten en arbeidsmobiliteit advies voor organisaties en medewerkers.

Haar 'WHY' is het begeleiden van personen naar een werkplek waar ze gelukkig worden!

In het interview met Cleo Hooyer deelt ze wat werkgeluk kan brengen,
ze deelt ook haar do's en dont's als individu en als organisatie
en aan welke vraagstukken je kunt denken.
Wie is Cleo Hooyer?

Geboren en getogen Amsterdamse waar ik met veel plezier met mijn gezin woon. Voor het grootste deel van mijn loopbaan richt ik mij op de thema’s mens & arbeid. Ik ben twaalf jaar werkzaam geweest in de arbeidsbemiddeling als recruiter en consultant en heb in 2009 bewust voor het loopbaanvak gekozen, waar ik nog iedere dag veel energie en werkplezier uithaal. Mensen begeleiden, inspireren, “aanzetten” zo noem ik het ook wel vaak, zodat zij (loopbaan)stappen kunnen maken- dat geeft me oprecht heel veel voldoening. De afgelopen drie jaar heb ik mij meer verdiept in het thema werkgeluk. Dit vakgebied heeft mij geïnspireerd om er ook een opleiding tot werkgeluk coach in te volgen. De afgelopen jaren integreer ik succesvol werkgeluk in mijn loopbaan coaching trajecten en trainingen. Mijn motto: Iedereen verdient een werkplek waar hij of zij gelukkig is! 

Wat is de reden dat je gekozen hebt voor werkgeluk?

Ik word oprecht blij van het onderwerp omdat ik er veel kanten mee op kan; zowel voor de individu als voor de organisatie. Allereerst is werkgeluk een positief woord en thema, dat zijn oorsprong heeft in de positieve psychologie. Ook door gedegen onderzoek naar werkgeluk in de afgelopen jaren is het een serieus vakgebied geworden waardoor organisaties het ook steeds vaker op de HR agenda plaatsen. Het belang van werkgelukkige werknemers is immers groot en aandacht voor werkgeluk -mits op de juiste wijze ingezet- loont altijd. Daarnaast heeft het een praktische uitvoering want je kunt er veel actuele onderwerpen aan koppelen zoals duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, stresspreventie, teambuilding en loopbaan gerelateerde vraagstukken. 

In de afgelopen jaren, ook voor corona, sprak ik veel cliënten die om verschillende redenen werkongelukkig waren, zo opvallend, terwijl met plezier naar het werk gaan juist zo belangrijk is! Als je dat voor langere tijd niet voelt en ervaart dan ligt uitval of langer verzuim uiteindelijk op de loer. Door middel van werkgeluk te integreren in je dagelijks leven kun je dit voorkomen. Maar waar start je dan, en waar heb ik invloed op? Ik help cliënten hier inzicht in te krijgen en dat maakt mij dan weer werkgelukkig. Je kunt er praktisch mee aan de slag en je kunt er zelf mee starten, autonoom zijn in je proces. Het is immers jouw werkgeluk! 

Maar als we het hebben over werkgeluk dan is het ook preventief met je inzetbaarheid omgaan. Als we er voor zorgen dat je met werkgeluk naar werk kunt gaan dan kan dat juist burn-out, stress uitval of eventueel gedwongen ontslag doen voorkomen. Werkgeluk is voor mij een preventief middel om positief om te gaan met werkenden. Ik maak mij hier sterk voor en deel graag het uitgangspunt dat werkgeluk ‘de normaalste zaak van de wereld’ is om over te praten omdat het veel oplevert voor de werknemer en werkgever.

Wat betekent werkgeluk voor jou? 

Als we puur naar de definitie kijken staat deze voor; zingeving, plezier en met voldoening naar je werk kijken en dit ook zo ervaren. Voor mij persoonlijk is het ook met name een positief en energie gevend gevoel. Je zou het ook ‘flow’ kunnen noemen. Ik vind de onderlinge positieve samenwerking met collega’s en opdrachtgevers, het samen leuk hebben en kunnen lachen, heel belangrijk. Daarnaast mijn persoonlijke ontwikkeling, en last but not least; de waardering die ik voor mijn werk krijg. 

Voor mij is werkgeluk ook; de ontdekkingstocht naar waar je goed in bent en vervolgens deze talenten zo goed mogelijk inzetten. Waar zit je kracht en in hoeverre kun je dat goed inzetten. Wanneer ik veel taken moet doen voor een functie waar ik niet goed in ben, en geen energie van krijg, daalt mijn werkgeluk direct. En dat is universeel, dus kort gezegd; doe (voor het grootste deel van je werkuren) waar je goed in bent en blij van wordt = een garantie voor meer werkgeluk!

Welke vraagstukken kom je tegen in de praktijk?

  • Teambuilding; Hoe verhoud ik mijzelf in een team en wat doet dat met mijn werkgeluk?
  • Ontwikkeling: In hoeverre zit ik nog op mijn plek? Wat wil ik qua werk?
  • Duurzame inzetbaarheid: Kan ik mee met de ontwikkeling van de arbeidsmarkt en de toekomst, denk aan de 21st Century skills?
  • Samenwerking en communicatie
  • Stress & burn-out preventie; Het nut van werkgeluk
  • Employee experience

Werkgeluk is geen kunstje, geen ‘one size fits all’. We worden ook niet werkgelukkig van hetzelfde. Het is altijd maatwerk voor zowel organisaties als individuen. Elk mens, team en organisatie is uniek.

Mijn DO's:

  • Voor werknemers; maak het persoonlijk en begin altijd met kleine stappen; je hoeft niet meteen je baan op te zeggen of een zware opleiding te gaan volgen. Onderzoek waar je als persoon invloed op hebt als het gaat om jouw werkplezier en ga daar nog vandaag mee aan de slag
  • Voor organisaties en HR; het werkgeluk thema integreren in de organisatie en je beleid erop afstemmen is essentieel om het te laten slagen. Het mag geen opgelegd kunstje zijn waar geen fundament voor is afgesproken
  • Het goede voorbeeld geven als management en directie is voor de beeldvorming van het thema werkgeluk cruciaal. Je wil dat het onderwerp serieus wordt genomen zodat het ook wordt gedragen binnen de organisatie en cultuur

Mijn DONT's:

  • Dat je werkgeluk buiten jezelf zoekt, terwijl je zelf de regie hierin hebt
  • Het als een eenmalige actie zien
  • Ervan uitgaan dat iedereen gelukkig wordt van hetzelfde op de werkvloer; een werktevredenheidsonderzoek kan hierin helpend zijn. Wel graag met het delen van de uitkomsten en follow-up
  • Denken dat ping pong tafels, smoothie bars en sportabonnementen afdoende is voor het ervaren van werkgeluk
  • Dat je het als manager oplegt, ‘ik vind dat het moet’, dan is er geen fundering vanuit het team
  • Het te groot maken; niet elke dag een ‘10’ moeten halen, sommige dagen zijn een ‘6’ en dat is ook prima